Flair
Cab ou pas cab?
March 14, 2012

Une nouvelle (bonne) surprise venue du nord du plat pays! Produit par les internautes via le site participatif Sonic Angel, le duo de Mastercab signe un premier album inégal, mais sédisant. Un opus qui enchaîne des titres electro pop, tantôt mélodiques, tantôt rock. Et c’est quand ils surfent sur cette seconde vague qu’on les préfère! Coup de coeur pour It’s up to you, qui ouvre l’album.

Par Sigrid Descamps

Download Review
La Dernière Heure
Mastercab CD Review
December 12, 2011

Stan Nieuwenhuis est bruxellois et multi-instrumentiste. Elke Jacobs est productrice (Studio Brussel) et présentatrice (Canvas). Leur alliance sous la houlette de Jeroen Swinnen (Daan, Vive La Fête, ...) a de quoi réjouir avec une electro-pop léchée et bien troussée.

Basile Veillut et Isabelle Monnart

Download Review
Indiestyle
liedjes die de autorit aangenamer maken
December 12, 2011

‘Waterproof’ opent stevig met ‘It’s Up To Us’, een rocksong voorzien van elektronische toetsen. Deze is niet echt indicatief voor het album, een afwezige popplaat van de Belgen Elke Jacobs en Stan Nieuwenhuis.

Elke is producer bij Studio Brussel en presentatrice van De Canvascollectie en Stan Nieuwenhuis is ex-Aix’er, een band die het tot op het Kampioenschap van Brussel heeft geschopt. De carrière van Mastercab werd eerder dit jaar pas echt uit de startblokken geschoten door de productie van Alex Callier die ‘Strange’ tot in de playlists katapulteerde. Na een EP in 2008 krijgen we nu dus ook een langspeeldebuut, waarop ‘Strange’ vreemd genoeg ontbreekt.

Ook singles ‘Home’ en ‘Harbor’ (met Wouter Van Besien in de clip) zouden geen onbekenden mogen zijn voor de aandachtige Radio 1 of Studio Brussel-luisteraar. Het zijn liedjes die de autorit aangenamer maken. Opvallen doen ze niet, maar stilletjes geniet je ervan. Ook toegestaan is luisteren met de hoofdtelefoon op de trein, wegdromend terwijl het landschap voorbijflitst. Blik op oneindig en even afgesloten van de wereld.

‘Waterproof’ volgt echter niet voortdurend de dagdroomroute. Net wanneer je in slaap zou sukkelen, zorgt ‘Get Me Some’ met het fluitdeuntje voor een vrolijke noot. Daarna volgen ‘Out Of Bed’, singlemateriaal, en ‘Awake’ in een sneller tempo. Ze brengen weer vaart in het album, zonder daardoor uit de toon te vallen. Altijd een pluspunt zijn de wisselende vocalen. Elke en Stan doen het goed apart en blenden bovendien mooi samen. Maar vooral wanneer de elektronische pareltjes (waaronder ‘June’, ‘Ten’ en ‘Concorde’) zich stilaan prijsgeven, maakt een glimlach zich van ons meester.

Mastercab houdt het simpel, puur en uiteindelijk ook gevarieerd. Badend in melancholie zijn deze Belgen erin geslaagd een uitgebalanceerde plaat te maken met een eigen triest sfeertje. Eindigen doen ze met ‘Skin’ en ‘Simple’, misschien wel de persoonlijkste liedjes op ‘Waterproof’. Je zou er stil van worden.

Tiffany Devos

Download Review
Agenda
CD Waterproof
December 9, 2011

Mastercab is een van de fijnste bands tot nog toe op SonicAngel, het label waarbij fans zelf in een artiest kunnen investeren. Het Brusselse verbond tussen multi-instrumentalist Stan Nieuwenhuis en Elke Jacobs, producer bij Studio Brussel en presentatrice van de Canvascollectie, scoorde vorig jaar een radiohit met ‘Strange’, dat glans gegeven werd door Alex Callier. Mastercabs eerste langspeler, met Jeroen Swinnen (Daan) achter de knoppen, gaat door op dat elan. Buiten de Pulp-achtige rocker ‘It’s up to us’ en de eighties-pop van ‘June’ prijken daarop veelal intimistische liedjes die in hun gestoei met zachte elektronica naar het meest sprookjesachtige van Radiohead verwijzen. ‘One day’ draagt de Beck van Sea change in gedachten. De dromerige sfeer die opgeroepen wordt met teksten over verlangen en de confrontatie met de muren rond dit leven krijgt hier en daar jazzy koper of een rinkelend belletje onder zijn kont geschoven. Het uiteenlopende allegaartje vraagt een paar luisterbeurten, maar dit plaatje is perfect op maat voor dat einde-van-het-jaargevoel.

Download Review
CJP
Mastercab groeit naar iets moois
December 7, 2011

Een jaar nadat ze hun indrukwekkende single Strange op ons loslieten, staat Mastercab er eindelijk met een volwaardig debuutalbum. Daarop vinden we heel wat mooi singlemateriaal, maar tussen de lekkere snoepjes overtuigt de vulling nog niet volledig.

Het knappe aan Strange was dat het nummer zich meteen in ons hoofd nestelde, en na vijftig keer nog veel beter was geworden. Die gelaagdheid vinden we niet altijd terug op Waterproof. Een nummer als Simple kabbelt te veel om boeiend te blijven. It's Up to Us blijft dan weer meteen hangen, met een mooie warm-koude samenzang die aan The xx en nog meer aan The Prids doet denken, maar het veel te vaak herhaalde refrein wordt na een paar luisterbeurten al irritant.

De breekbare, minimalistische Mastercab is veel interessanter. Gelukkig maakt die het grootste deel van de dans uit. June aarzelt nog een beetje, maar op het heerlijke tweeluik Home en Harbor - puike singles die terecht in de playlists van Radio 1 en Studio Brussel te vinden zijn - dromen we gelukzalig weg. En kijk, in de juiste doseringen overtuigt ook een uptemponummer, getuige Out of Bed.

Rechttoe-rechtane groeiplaat

Waterproof is een rechttoe-rechtane popplaat die, als je ze de kans geeft, nog flink kan groeien. Het evenwicht is soms nog een beetje zoek (One Day heeft te weinig richting, Awake heeft er veel te veel), maar een groep die ook het perfect uitgebalanceerde Get Me Some kan maken, heeft ongetwijfeld nog veel in zijn mars.

Stefan Acke

Download Review
RifRaf
Mastercab
December 5, 2011

Mastercab, de speeltuin van StuBru-producer Elke Jacobs en haar maatje Stan Nieuwenhuis heeft een eerste full-album klaar. Na een ep in 2008 brachten ze op Sonic Angel - fans investeren in een project waarin ze geloven - al enkele goed ontvngen singles uit. Van die singles haalden enkel het fijne 'Home' deze 'Waterproof'. Met 'It's Up To Us' opent de plaat eerder weifelend, maar de sexiness van 'June' trekt ons al snel helemaal in het Mastercab-universum. De vocals en beats van Elke en Stan zorgen afwisselend voor een bezwerend ('One Day'), ingetogen ('Skin') of uitgelaten resultaat ('Get Me Some'). Leuke band, goeie plaat.

(rl)

Download Review
Da Music
Mastercab Waterproof
November 20, 2011

Onder de leiding van producer Jeroen Swinnen (Daan, Novastar, Vive La Fête) brengt Mastercab hun eerste langspeler uit: 'Waterproof'. Het Brusselse duo - Elke Jacobs en Stan Nieuwenhuis - kreeg een duwtje in de rug van SonicAngel, een Belgische platenfirma die de fans laat beslissen welke groepen een platencontract krijgen.

De dromerige muziek van Mastercab kan in elk geval op onze steun rekenen. Er gaat een ingetogen sfeer vanuit, die af en toe wordt doorbroken door een uitbarsting van formaat (zoals in It's Up To Us of Out Of Bed). Hoewel elektronica vaak als té overkomt, vinden Jacobs en Nieuwenhuis het perfecte evenwicht. Geen overbodige tierlantijntjes, maar gewoon de muziek terug gebracht tot de essentie.

Ook de variatie in hun songkeuze is goed uitgebalanceerd. Zo heb je het breekbare Simple in tegenstelling tot Awake, dat bruist van de energie. Simple vertelt het verhaal over een zelfmoord, waarna de naasten met een schuldgevoel achterblijven. In Awake moedigen ze ons aan om op dit moment te genieten van de liefde. Beide gevoelens leggen ze feilloos vast dankzij de magnifieke samenzang.

De twee singles van de plaat, Home (mét trompet!) en Harbor, zijn een schot in de roos als popliedjes. Zo hebben ze al bewezen radiomateriaal te zijn door op te duiken in de lijsten van Studio Brussel. Een andere sterkhouder, June, lijkt wel geschreven te zijn onder invloed van een of ander verslavend middel en dat zien we ook terugkomen in de tekst: “High / I am a little bit high”. Maar daarom is het niet minder goed. Integendeel, het geeft een speciaal karakter aan het nummer.

Met Mastercab krijgen we er weer een sterke Belgische groep bij. Een mooi gedoseerde plaat die ons in de ban houdt van begin tot eind. Sterk!

Michiel Verplancke

Download Review
Cutting Edge
Waterdichte voltreffer
November 20, 2011

Mastercab sleurt de luisteraar van bij de eerste klanken mee in het muzikale universum dat ze met hun debuutalbum ‘Waterproof' wisten te creëren. De tweekoppige groep uit Brussel klinkt op een of andere gekke manier zeer herkenbaar en toch lukt het ons niet om zo maar een andere sound op te noemen waarmee wij deze veelbelovende band willen vergelijken. Waarschijnlijk is voorgaande enigszins te linken aan het feit dat Mastercab geen absolute nieuwkomer is in het milieu. Meerdere nummers werden reeds eerder opgenomen in de ondertussen haast legendarische ‘De Afrekening'-collectie en de singles ‘Home' en ‘Harbor' zullen de vaste luisteraars van Studio Brussel en Radio 1 dan ook vertrouwd in de oren klinken.

De unieke schoonheid van het Mastercabgeluid zit hem ten dele in het gebruik van synthesizergeluiden die net niet perfect afgelikt klinken. Wij zijn er ons terdege van bewust dat dit enigszins tegenstrijdig kan klinken, maar na een eerste luisterbeurt zal u ongetwijfeld wel vatten wat wij hiermee bedoelen.

Openingsnummer ‘It's Up To Us' klinkt, behalve assertief catchy, actueler dan ooit. Het Brusselse duo doet hier zowaar aan ‘Occupy your ears' en dat op meer dan overtuigende wijze. In ietwat zachtere nummers als ‘Ten' en ‘Simple' worden de door Stan Nieuwenhuis geproduceerde elektronische klanken rondom de warme stem van zangeres Elke Jacobs geweven en komt de luisteraar in rustiger vaarwater terecht, wat meteen het tekstuele dikker in de verf zet. In dit soort songs komt de groep volgens onze bescheiden mening dan ook het best tot zijn recht.

Mastercab vraagt ons in ‘Skin' om verder te denken dan het evidente. Wij vragen u eveneens om naar andere zaken te luisteren dan de meest voor de hand liggende. Dit album schenkt u, met dat verzoek in het achterhoofd, een quasi waterdichte kans. Grijp ze gerust.

Dimitri Verbelen

Download Review
De Standaard
Bitterzoet medicijn tegen najaarsblues
November 19, 2011

Mastercab grossiert in afwezigheid

'Afwezigheid', zegt Stan Nieuwenhuis beslist als we vragen wat voor gevoel het debuut van zijn band Mastercab oproept. 'Dat is de manier waarop wij muziek maken: heel afwezig. Toen we met deze band begonnen, wilden we ons in de eerste plaats terugtrekken. Niet vanzelfsprekend. Ik vind het bijvoorbeeld erg moeilijk om die intimiteit op een podium opnieuw op te roepen. Vandaar dat je onze plaat het beste kan beluisteren met een hoofdtelefoon. Ik vrees dat je ons album niet zomaar in de gemiddelde huiskamer op de achtergrond kan afspelen. Maar het afwezige en het melancholische zitten erg in deze muziek en in onszelf vervat. Tijdens de opnames moet Elke nu en dan een sigaretje roken om even op zichzelf te zijn bijvoorbeeld. Dat is tekenend.'

Elke, dat is Elke Jacobs, bekend als producer bij Studio Brussel en als presentatrice van De Canvascollectie. Samen met Nieuwenhuis riep ze in 2006 Mastercab in het leven, een band die verrees uit de as van Aix, een groep die het tot op het Kampioenschap van Brussel had geschopt.

Een eerste demo van Mastercab kwam terecht bij platenbaas en producer Guus Fluit, die de eerste twee singles produceerde. De carrière van het duo kwam in een kleine stroomversnelling terecht, toen Alex Callier van Hooverphonic 'Strange' onder handen nam, de single die het tot in de playlists van Radio 1 en Studio Brussel bracht.

Nu is er Waterproof, een visitekaartje dat Mastercab hopelijk een druk toerleven zal opleveren. De muziek is nevelachtige pop, vol geraffineerde elektronica en lieflijke gitaarriffs, subtiel dooraderd met koperblazers en zweverige synths. Jacobs' zangpartijen twijfelen tussen romantische introspectie en lichte verontwaardiging, tussen verlangen en spijt. Tristesse primeert. In gedachten zie je de herfstbladeren over de groepsleden dwarrelen.

Maar voor de luisteraar in Mastercabs dromerige waas belandt, moet hij langs het openingsnummer 'It's up to us' manoeuvreren, een kregelige rocksong die je op het verkeerde been zet. Bovendien start dat venijnige nummer met de woorden: 'Hey, yo, see me for who I am!' Een citaat uit een film? Of een veldopname? Nieuwenhuis glimlacht geheimzinnig.

'Toen Elke in New York was, heeft ze er opnames van daklozen gemaakt. Het waren sjofele kerels die een beetje een verkeerde bocht in hun carrière hadden genomen en bijna straatarm waren geworden. De man die je aan het begin van de plaat hoort, kon het hele repertoire van Shakespeare opzeggen. Voor zover we weten, had hij ooit dramatische kunsten gestudeerd in New York.'

'We hebben ons gevoel gevolgd en het citaat voor die eerste song gezet. Als de plaat begint, word je bruusk wakker geschud.'

Mastercabs herfstpop gaat weliswaar te leen bij Radiohead (Nieuwenhuis noemt hun Hail to the thief en In rainbows als grote inspiratiebronnen), haalt inspiratie bij PJ Harvey en bij Ladyhawk, maar zoekt ook naarstig naar een eigen smoeltje. Met succes. Het is een plaat met karakter die zich pas na een paar luisterbeurten helemaal blootgeeft. Misschien omdat de songs zo persoonlijk zijn?

'De liedjes zijn uit het leven gegrepen. Veel muzikanten zullen beamen dat het gemakkelijker is om een triest nummer te schrijven. Het is een soort therapie, natuurlijk. We hebben geprobeerd om een optimistisch liedje te componeren, 'Awake', maar die song heeft zo'n drastisch parcours afgelegd dat het eindresultaat allesbehalve vrolijk klinkt. Maar goed, denk zeker niet dat wij neerslachtige mensen zijn (lacht).'

'Waterproof' is uit op SonicAngel/Universal

Sasha Van der Speeten

Download Review
De Morgen
Waterproof - Mastercab
November 12, 2011

Dit Brusselse gezelschap rond Elke Jacobs (u kent haar als presentatrice van deCanvascollectie)en Stan Nieuwenhuis vond vorig jaar onderdak bij Maurice Engelen zijn Sonic Angellabel, en opnieuw toont hij zijn onfeilbare neus voor talent. Mastercabgrossiert in sfeervolle popmuziek waar elektronica, beats en gitaren elkaar perfect inevenwicht houden. Tel daar nog opvallend volwassen songmateriaal bij – ‘Home’waseerderal een hitje in De afrekening – en je voelt meteen dat Vlaanderen er weer een goede band bij heeft. Te ontdekken.

Download Review